Op verschillende plekken bij Sauvache tref je ze momenteel aan. Soms vormen ze zelfs een waar paars tapijt. Het zijn onmiskenbare markante planten waarvan alleen de prachtige paarse bloemen boven de grond komen, rechtstreeks uit de wortelstok.
De paarse schubwortel (Lathraea clandestina) of ook wel prachtschubwortel is een laag blijvende plant uit de bremraapfamilie. Deze plant heeft geen bladgroen en kan daardoor niet door middel van fotosynthese koolzuurgas omzetten in suikers. In plaats daarvan tapt hij suikerwater af van een naburige groene plant. De paarse schubwortel is dus een parasiet die op de wortels van loofbomen en struiken groeit. Onder meer op de wortels van populier, hazelaar en wilg, maar ook wel op es, eik, berk, beuk, vlier en meidoorn.
De paarse schubwortel is dan ook een niet zo kieskeurige wortelparasiet die voorkomt in schaduwrijke loofbossen op bodems die het hele jaar aardig nat zijn. De waardplanten of -bomen in deze vochtige bossen ondervinden eigenlijk weinig last van het parasitisme, omdat de schubwortel uitsluitend in deze tijd van het jaar – gedurende de lentesapstroom – bloeit en zaad vormt. Daarna sterft het bovengrondse deel van de schubwortel al weer af.
Nu dus snel genieten van de pracht van deze prachtschubwortel, want voor je het weet zijn ze allemaal weer verdwenen en moet je eerst weer het nieuwe voorjaar afwachten.
Nog geen reactie(s)